Kätevällä kyselet helposti

Mapitan uuden Paikka! -kyselypalvelun Kätevä-käyttöliittymän avulla on helppoa ja uskomattoman nopeaa käynnistää karttapohjainen kysely. Sain mahdollisuuden tutustua Kätevän demo-versioon, jota innokkaimmat kuntakäyttäjätkin pääsevät halutessaan kokeilemaan veloituksetta kevään ajan.

Koekäyttö todisti mainospuheen todeksi. Ympäristökokemuksia kartoittavan kyselyn luominen on todellakin erittäin helppoa ja nopeaa. Helppous perustuu valmiisiin kysymyskokonaisuuksiin, joista voi valita kyselyyn haluamansa paketit. Mapitan kehitystyön taustalla on useiden vuosien tutkimus- ja kehitystyö Aalto-yliopiston Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus- ja koulutuskeskuksessa. Tästä syystä kyselyiden sisällöt onkin suojattu immateriaalioikeuksin.

Mapitan Paikka! -palvelun valmiit kysymyskokonaisuudet. Kuva sivustolta: demo.asiatkartalle.fi
Mapitan Paikka! -palvelun valmiit kysymyskokonaisuudet. (c) Mapita Oy

Helppous ja nopeus ovat usein vastakohta monipuolisuudelle. Kätevä-käyttöliittymässä tämä näkyy siten, että kyselyyn ei ole mahdollista laatia omia kysymyksiä, eikä kysymysten järjestykseen voi vaikuttaa. Toisaalta käyttö on tehokasta ja tuloksellista: palvelun avulla saa todella nopeasti laadittua ympäristökokemuksia kartoittavan kyselyn ja julkaistua sen kaikelle kansalle.

Kätevässä on valmiit asiantuntijoiden laatimat kysymyskokonaisuudet, jotka helpottavat kyselyn käyttöönottoa. Usein kaavoituksessa on kuitenkin tarkka näkemys siitä, mitä tietoa halutaan kerätä ja miten. Kannattaa kuitenkin miettiä, ovatko tiedonkeruun tarpeet kuitenkaan niin yksilöllisiä.

Mapitan Paikka!-palvelun kysymykset on asiantuntijoiden laatimia. Kuva sivustolta: demo.asiatkartalle.fi
Tässä kysellään ympäristön käyttöön liittyviä asioita. (c) Mapita Oy

Ainoaksi kysymysmerkiksi jää, saako palvelulla tehtyä juuri haluamansa kyselyn. Mapitalla on tähänkin vastaus: monipuolisemmalla Taitava-käyttöliittymällä voi luoda kyselyt alusta alkaen itse.

Hyvien kyselyiden laatiminen on vaativaa ja aikaa vievää osaavallekin. Lisäksi kysymysten toimivuus tulisi aina testata todellisten vastaajien kanssa. On tärkeää varmistaa, että kysymykset ovat ymmärrettäviä ja vastaaminen helppoa. Kannattaa miettiä, onko mahdollista käyttää valmiiksi mietittyjä ja käytännössä testattuja kyselypohjia.

Paikka!-palvelu ei ole ensimmäinen karttapohjainen kyselytyökalu, mutta se lienee tällä hetkellä ainoa, jonka käyttöönotto onnistuu täysin omin voimin ja taidoin. Tähän ei siis tarvita koodaria.

Mikset jo kokeile?

PS. Olen huomaavinani, että kilpailevien tuotteiden tulo markkinoille nopeuttaa karttasovellusten ja niiden käytettävyyden kehitystä. Parhaillaan käynnissä olevassa SADe-ohjelmassa on tekeillä Harava-karttakyselytyökalu samaan tarkoitukseen kuin Mapitan Paikka!-palvelu. Kilpailua tulee siis jatkossa olemaan tälläkin saralla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *