Kilpailuehdotusten arviointia Sibbesborgissa

Sipoon Sibbesborgin kestävän yhdyskunnan suunnittelukilpailussa verkko-osallistuminen on ollut mukana kilpailun ohjelmointivaiheesta lähtien. Kilpailun ohjelmointi käynnistyi neljällä työpajalla, jotka videoitiin ja näytettiin reaaliaikaisesti netissä. Aloitusseminaarien tarkoituksena oli uudenlaisen kilpailuformaatin ja kilpailun tavoitteiden asettaminen. Yksi seminaareista oli asukastilaisuus, missä osallistujat ideoivat kilpailun tavoitteita omasta näkökulmastaan.

Kilpailuehdotukset saapuivat lokakuun alussa ja tänään (17.10.2011) ehdotusten esittely- ja arviointisivut julkaistiin netissä. Asiantuntijatuomaristo tekee arviointityötä tahollaan ja asukkaat voivat antaa oman arvionsa netissä.

Osallistujat arvioivat tavoitteiden toteutumista antamalla pisteitä ehdotuksille. Kilpailun arviointikriteerit ovat synteesi asiantuntijoiden ja asukkaiden työpajoissa esittämistä tavoitteista. Asukkaat arvioivat siis ehdotuksia omasta näkökulmastaan. Netissä näkyvästä pisteytyksestä tuomaristo saa nopeasti yleiskäsityksen osallistujien näkemyksistä. Myös tekstikommenteille on paikkansa: arviointilomakkeella voi kertoa ehdotuksen hyviä ja huonoja puolia.

Tuomaristo voi halutessaan huomioida verkkosivujen kautta annetut arvioinnit palkintojen jaossa. Tuomaristolla on mahdollisuus antaa kunniamaininta esimerkiksi ehdotukselle, joka on herättänyt vilkasta ja uusia uria avaavaa yleisökeskustelua kilpailun nettisivuilla.

Esimerkki kilpailuehdotuksen esittelysivusta Sibbesborgin suunnittelukilpailun sivustolla. Sipoon kunta.

Sivuston tekninen toteutus
Sibbesborgin sivusto on rakennettu Joomla!-julkaisujärjestelmällä. Kilpailuehdotusten julkaisemisessa on hyödynnetty SobiPro-laajennusta Joomlalle sekä ISSUU-palvelua kilpailuehdotusten PDF-tiedostojen julkaisemisessa.

Kilpailusivustojen haasteet
Perinteisen suunnittelukilpailun tulosteita ei ole tehty nettijulkaisemista varten. Tuomaristo tekee varsinaisen arvioinnin fyysisten esittelyplanssien äärellä, mutta internetistä on tullut tärkeä työväline erityisesti kansainvälisen kilpailun yhteydessä. Esittelyaineistot ovat yleensä suuria pdf-tiedostoja ja sellaisenaan hankala saada julkaistua havainnollisesti – ainakaan ilman massiivista muokkaustyötä. Aineiston muokkausta ei kilpailun järjestäjä edes voi ryhtyä tekemään.

Kilpailusivujen parissa askarrellessa mieleeni on tullut kysymys, olisiko aika ajatella uudelleen suunnittelukilpailujen nettiarviointi ja -julkaiseminen. Voisiko ajatella, että kilpailun osallistujat tekisivät itse esittelysivun nettiin osana kilpailuaineistoa? Kilpailuohjelman laatimisvaiheessa pitää vähintäänkin miettiä, mikä nettijulkaisemisen tarkoitus on. On myös selvitettävä etukäteen, miten kilpailun nettisivuja aiotaan hyödyntää tuomariston työvälineenä. Se nimittäin asettaa sivustolle aivan erilaiset vaatimukset kuin osallistuminen.

3 vastausta artikkeliin “Kilpailuehdotusten arviointia Sibbesborgissa

 1. Taas äärimmäisen mielenkiintoista, tämä blogi on helmi!

  Itse olen mukana Jyväskylässä Kankaan alueen arkkitehtuurikilpailun ( http://www3.jkl.fi/blogit/kangasjyvaskyla/ ) asiantuntijaraadissa. Keväällä ennen kilpailua järjestettiin laaja ”Kaupungin Kangas ideointiprojekti” ( http://www3.jkl.fi/blogit/kangas/ ), johon osallistui tavalla tai toisella noin 600 kaupunkilaista. Prosessista on lyhyt kalvoesitys täällä: http://www.slideshare.net/apoikola/20110407-kaupungin-kangasseminaari ja varsinainen raportti liitteineen täällä: http://www3.jkl.fi/blogit/kangas/?page_id=241

  Sibbesborg on minulle nimenä tuttu, koska Siton Ilona Mansikka on ollut mukana sekä siellä, että Kankaan arkkitehtuurikilpailun muokkauksessa.

  Mielestäni olisi varsin mielekästä kokoontua yhteen Sibbesborg ja Kangas -mukana olleiden kesken joskus ensi kevätpuolella, mitäs tyuumaat?

 2. Kiitos Antti! Hyvä idea, tapaaminen ja kokemusten vaihto Sibbesborgin ja Jyväskylän Kankaan kesken olisi varmasti tarpeen. Pidetään mielessä asia ja järjestetään keväällä tapaaminen.

  Olen kyllä seuraillut Kankaan sivustoa ja ideafoorumia. Se vaikutti toimivalta työkalulta ja sitä voisin kuvitella hyödyntäväni itsekin jossain sopivassa projektissa.

  Jyväskyläläisten kanssa on myös ollut hieman keskustelua Sibbesborgiin toteutetun kilpailuehdotusten arviointityökalun hyödyntämisestä.

 3. Olen saanut hyviä kommentteja suunnittelukilpailujen vuorovaikutteisuudesta sähköpostitse.

  Itse keskityin tässä jutussa enemmän arviointivaiheeseen, mutta vuorovaikutuksen laatuun vaikuttaa myös kilpailun ohjelmointi. Yksi asia on se, miten ehdotusten arviointi aikataulutetaan: onko arviointi ennen kilpailun tuomariston tekemää arviointia vai vasta sen jälkeen. Yleisön osallistuminen kohdistuu eri asioihin, kun kilpailun ratkaisu on jo tiedossa. Silloin yleisö voi erityisesti keskittyä menestyneiden ehdotusten arviointiin ja tuomariston arvioiden ja päätöksen kommentointiin. Osallistumisella vaikutetaan silloin alueen jatkosuunnitteluun.

  Julkista osallistumista voi myös helpottaa kaksiosaisella kilpailulla: välivaiheessa karsitaan osa ehdokkaista asiantuntija-arvioiden perusteella. Myös kutsukilpailu on vaihtoehto, jossa julkisen kommentoinnin kohteeksi tulee huomattavasti pienempi määrä ehdotuksia ja niiden arviointi on helpompaa osallistujille. Silloin on myös kilpailun järjestäjällä paremmat mahdollisuudet tuottaa havainnolliset esittelysivut ja tarvittaessa käännökset kilpailuehdotusten teksteistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *