Tämä artikkeli on vuodelta 2012. Linkit eivät välttämättä enää toimi. =)
Maankäytön suunnittelu on omalla tavallaan peli. Pelaamalla voi myös joskus osallistua. Nyt en tarkoita mitään valtapeliä vaan hauskaa, pelimäistä osallistumista. Suunnittelupelit ovat yksi osallistumisväline, jonka tarkoituksena on tehdä osallistumisesta mielenkiintoista ja hauskaakin – sekä osallistujalle että suunnittelijalle.
Ensimmäiset (?) internetin suunnittelupelit
Internet-pohjaisia suunnittelupelejä on ollut käytössä jo pitkään, mutta ne eivät ole saaneet ansaitsemaansa huomiota.
Tietojeni mukaan ensimmäiset kotimaiset Internetin suunnittelupelit olivat toiminnallisia html-sivustoja, joilla suunnitelmaa esimerkiksi visualisoitiin käyttäjän valintojen perusteella. Tampere 2020 – suunnittelupeli oli esimerkki visualisointiin perustuvasta simulointipelistä. Siinä käyttäjät saivat ehdottaa asukasmääriä suunnittelualueille. Sovellukseen oli toteutettu 3D-mallinnuksia eri asukasmääriin perustuvista vaihtoehdoista. Suunnittelupeliksi kutsuttiin myös Pihlajiston peliä, jonka avulla käyttäjä saattoi suunnitella Pihlajiston Seikkailumetsäksi nimetyn alueen toimintoja.
Skenaarioiden analysointia ja vuorovaikutusta
Nykyaikaiset pelit sisältävät kehittyneitä laskennallisia analyysejä ja monipuolista vuorovaikutusta. Joensuussa on kehitetty ja käytetty kaupunkisuunnittelupeliä, joka keskittyy liikennesuunnitteluun. Joensuun keskustan liikennemalli J1 –peli on eräänlainen konsultaatiopeli, jossa kerätään pelaajilta toimenpide-ehdotuksia ja priorisoidaan niitä yhteisöllisesti. Tässä pelissä on taustalla kehittynyt analyysitekniikka, mutta käyttöliittymä on monimutkaisen ja teknisen oloinen. Se ei vielä houkuttele kaikkia pelaamaan. Pelin lähdekoodi on kuitenkin avointa, joten jatkokehittelyä vois siis tehdä kuka vain. Lisäksi hienoa on, että peli mahdollistaa ryhmäytymisen. Ideoiden kehittymisen kannalta ryhmissä pelaaminen on antoisampaa kuin yksin.
Tulevaisuus on virtuaalipeleissä
Suunnittelupelien näyttävintä sarjaa ovat 3D-virtuaaliympäristöt. Käytännön sovelluksia pitää kuitenkin etsiä ulkomailta. Betaville on New Yorkin yliopistossa kehitetty avoimen lähdekoodiin perustuva virtuaaliympäristö, jonka avulla on mahdollista jakaa, keskustella ja havainnollistaa fyysiseen ympäristöön liittyviä kehittämisehdotuksia.
Luovat pelit ovat tulossa
Monia suunnittelun osatekijöitä, esimerkiksi liikennettä, rakentamisen tehokkuutta, viheralueiden määrää on helppo analysoida ja mallintaa laskennallisesti. On hauskaa ja opettavaistakin testata erilaisia suunnittelun skenaarioita ja saada niistä palautetta. Suunnittelun taiteellinen ja kokemuksellinen puoli sen sijaan vaatii toisenlaisia, luovempia pelitilanteita. Suunnittelupelejä on käytetty jo jonkin aikaa muotoilun alalla. Menetelmä on vähitellen tuloillaan myös maankäytön suunnitteluun.
Esimerkiksi Sipoon Sibbesborgin kilpailun alkuvaiheen asukastyöpajassa käytettiin luovuutta herättelevää mielikuvamenetelmää asukkaiden tarpeiden ja arvojen kartoittamiseen. Tehtävänä oli tunnistaa Sipoon nykyhetken vahvuudet ja kuvitella tulevaisuuden toiveiden Sipoo. Tehtävään liittyi laaja valikoima valokuvia, joista osallistujat valitsivat haluamansa. Osallistujat saivat kertoa ajatuksistaan kuvien kautta. Menetelmää sovellettiin myös netissä – kuvien valinta ja kommentointi rakennettiin nettikyselyksi.
Pelit sopivat avoimiin suunnittelutilanteisiin ja ongelmanratkaisuun
Suunnittelun varhaisessa vaiheessa peli voi toimia hyvin uusien ideoiden hahmottamisessa. Ongelmatilanteissa siitä voi olla hyötyä innovatiivisten ratkaisuiden löytämiseen. Pelit auttavat myös hahmottamaan suunnitteluprosessia. Roolipelit voivat avata uusia näkökulmia, kun asiaa joutuu pohtimaan jonkun muun toimijan näkökulmasta.
Tuleeko mieleesi muita esimerkkejä maankäytön suunnittelupeleistä?
Lähteet
- Betaville: Crowdsourcing Urban Design with Online Gaming
- Betaville (Polytechnic Institute of New York University)
- Joensuun keskustan liikennemalli J1 –peli (Joensuun kaupunki 2011)
- Sibbesborgin kestävän yhdyskunnan kilpailun asukastyöpaja (Sipoon kunta 2010)
- Tampere 2020 –peli (Tampereen kaupunki 2000)
- Pihlajiston Seikkailumetsäpeli
Moi Pilvi!
Tämän sivun linkeistä osa ei ollut enää käytössä. Streetmix sen sijaan toimi ja vaikutti houkuttelevan simppeliltä. Sitä voisi kenties hyödyntää asukasilloissakin. Kiitos siis vinkistä! Lisää tällaisia jakoon!
Oletko kuullut Hämeenlinnan keväisestä kaupunkisimulaatiokilpailusta, jossa kilpailijat käyttivät Cities: Skylines peliä kehitettävän alueen ”modaamisessa”? Onkohan siitä nettisivuja enempää kokemusta kellään? (http://www.hameenlinna.fi/Palvelut/Kaavat-ja-rakentaminen/Kaavoitus/Cities-Skylines/)
Moi Sanna, kiitos palautteesta. Pitääkin käydä läpi näitä vanhempia artikkeleita ja poistaa toimimattomat linkit, jos sivuja ei enää löydy.
Streetmix on tosiaan kiva sovellus. Hyvä idea kokeilla sitä asukasillassa! Auttaa varmasti hahmottamaan katuleveyksiä ja eri liikennemuotojen vaikutuksia kadun ilmeeseen. =)
Hämeenlinnan Cities: Skylines -peliä olen itsekin seuraillut vain netin kautta. Katsotaan, jos saisin siitä lisätietoa vaikka blogiartikkeliksi asti.
Facebookin puolella Timo Hämäläinen jakoi linkin Hämeenlinnan osallistumiskokeiluista kirjoittamaansa blogiin: http://www.mdi.fi/blogi-instagram-ja-cities-skylines-herattelevat-nuoria-keskustelemaan-kaupunkisuunnittelusta/
Siinä on jonkin verran tuosta kaupunkisimulointipelistä myös.
Tällainenkin linkkivinkki tuli Timolta:
http://www.gamewatcher.com/news/2016-23-08-stockholm-city-planners-using-cities-skylines-to-plan-and-develop-real-world-district