​ORANSSIJOPO – paikkaperustaista taidetta Nikkilässä

Myös taiteen avulla voidaan osallistaa. Taiteilija Maikku Huovilan ORANSSIJOPO on yhteisöllinen taideteos, joka esittelee Sipoon Nikkilän kylän ja entisen sairaala-alueen, Itäisen Jokipuiston, muutosta viiden vuoden aikana.

Teos koostuu ORANSSIJOPO-blogista, johon on koottu tarinoita ja kuvia Nikkilästä. Kuka tahansa voi ilmoittautua osallistujaksi, kirjoittaa muistojaan ja lähettää valokuvia itselle tärkeistä paikoista näyttelyn aikana.

ORANSSIJOPO-blogista löytyy jo nyt kuvia ja tarinoita Nikkilästä. Kesän aikana sisältöä kerätään lisää asukkailta. Kuva blogista 9.6.2012. (c) Maikku Huovila ja Sipoon kunta.

Kesä-heinäkuussa avoinna olevassa näyttelyssä Sipoon pääkirjastossa on esillä Huovilan teoksia ja valokuvia Nikkilästä. Unelmakartta on näyttelyssä esillä oleva kartta, johon kävijät voivat merkitä kartalle omat unelmansa. Kartalle voi esimerkiksi ehdottaa tapahtumapaikkaa, jossa voitaisiin järjestää tulevaisuudessa musiikki- ja teatteriesityksiä.

Teokseen kuuluu myös reitti, joka kiertää Nikkilän kylällä ja sairaala-alueella. Reitin voi kiertää joko kävellen tai pyöräillen. Pyöräkierrosta varten voi lainata kirjastolta oranssin Jopon pariksi tunniksi.

Yhteistyössä asukkaiden kanssa työstettävä taideteos on erilainen tapa osallistua ja osallistaa. ORANSSIJOPO on Sipoon kulttuuritoimen projekti, mutta kaavoitus on mukana taustatukena. Teoksen kautta saatavia näkökulmia ja ideoita on tarkoitus hyödyntää Nikkilän kehittämisessä.

Taiteen kautta osallistuminen on ihmislähtöistä ja positiivista. Uskon, että se antaa osallistujalle uusia kokemuksia ja hyvän mielen – toivottavasti myös kokemuksen osallisuudesta.

Yksi vastaus artikkeliin “​ORANSSIJOPO – paikkaperustaista taidetta Nikkilässä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *