SADe-hanke ja elinympäristön tietopalvelut

Tarkkailija, Liiteri ja Harava ovat työnimiä kehitteillä oleville uusille rakennetun ympäristön tietopalveluille. Asumisen ja Rakentamisen ePalvelut on osa valtiovarainministeriön Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelmaa (SADe-ohjelma), jonka tavoitteena on edistää kansalaisten ja yritysten sähköistä asiointia – ja osallistumista.

Tavoitteena on, että sähköisten palveluiden ansiosta tiedonkulku kansalaisten, yritysten ja viranomaisten välillä helpottuu ja nopeutuu. Kehitystyöstä vastaa Suomen ympäristökeskus. Työ on alkanut viime vuoden puolella ja olen itse osallistunut määrittelytyöpajoihin kuntakaavoituksen edustajana.

SYKE on perustanut hanketta varten Sateen varjolla -blogin, jossa eri toimijat kertovat ajatuksiaan elinympäristön tietopalveluista. Itsekin pääsin kirjoittamaan kaavoittajan odotuksista SADe-työkaluille.

Yhteiset työkalut = yhteiset käytännöt?

Hankkeen tavoitteena on, että työkalut otettaisiin laajasti käyttöön Suomen kunnissa. Mielestäni on todella hyvä juttu, että kehitteillä on yhteisiä välineitä kaikkien kuntien käyttöön. Käytäntöjen ja kokemusten jakaminen, vertaistuki helpottuu, jos käytetään samoja työkaluja. Se mahdollistaa toimintatapojen tehokkaamman kehittämisen, eikä resursseja myöskään kuluteta omien erillisten sovellusten rakenteluun.

Yhteiset työkalut eivät kuitenkaan vielä takaa yhteisiä käytäntöjä. Osallistumisen järjestäminen on hanke- ja kuntakohtaista, joten käytäntöjä tuleekin olla monenlaisia. Kokemuksia jakamalla voimme kuitenkin oppia toisiltamme. Lupaan itsekin olla avaamassa keskustelua osallistumistavoista, kun työkaluja päästään soveltamaan käytännössä.

Onko SADe-hanke tuttu sinulle? Mitä odotat hankkeelta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *