Yhteisöllisyyden tukeminen

Sosiaalinen media on tuonut yhteisöt ja yhteisöllisyyden osaksi netin arkipäivää. Verkko-osallistumisessa yhteisöllisyys ei kuitenkaan ole itsestään selvää. Erityisesti suunnitteluun osallistuminen mielletään edelleen usein kunnan ja kuntalaisen väliseksi vuorovaikutukseksi. Sosiaalisen median ominaisuuksia taidetaan hieman pelätä. Yhteisöllinen tiedonrakentelu ja jaettu ymmärrys on kuitenkin tunnistettu osallistumisen keskeiseksi tavoitteeksi.

Käyttäjät näkyviin sivustolle
Ensimmäinen askel kohti yhteisöllisyyden tukemista on antaa käyttäjille mahdollisuus näkyä sivustolla. Tykkää-painikkeet sivun alareunassa ovat jo arkipäivää, mutta Facebookia voisi hyödyntää enemmän. Facebookin yhteisöliitännäiset mahdollistavat käyttäjien välisen vuorovaikutuksen. ”Facepile” ja ”live stream” -liitännäisillä voi tuoda käyttäjät ja heidän kommenttinsa näkyviin sivustolle.

Palkitse käyttäjiä
Sosiaalisessa mediassa aktiivisimpia käyttäjiä palkitaan näkyvyydellä. Useimmilla keskustelupalstoilla käyttäjät nousevat ”sosiaalisessa asteikossa” sen mukaan, kuinka paljon ovat kirjoittaneet viestejä.

Vancouverin Viaducts -ideakilpailun sivustolla yhteisöllisyyttä on tuotu esiin mielestäni verkko-osallistumiseen sopivalla tavalla. Disqus-sovelluksen avulla käyttäjät voivat kirjautua sivustolle omalla sosiaalisen median profiilillaan tai luoda uuden tunnuksen. Sovellus näyttää kommenttien ja ”tykkäysten” yhteismäärän lisäksi aktiivisimmat ja ”tykätyimmät” kommentoijat. Uusimmat käyttäjät on myös nostettu näkyviin eli käyttäjä huomioidaan heti, kun hän aloittaa osallistumisen sivustolla. Täytyy sanoa, että tästä tykkäsin!

Vancouverin Viaducts -ideakilpailun sivustolla on käytetty Disqus-yhteisösovellusta onnistuneesti. Kuva sivustolta 8.12.2011.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *