Wiki on verkkosivusto, johon käyttäjät tuottavat itse sisältöä. Tunnetuin wiki lienee Wikipedia, joka on yhteisöllisesti tuotettu sanakirja. Wikejä voidaan kuitenkin käyttää kaikenlaiseen yhteiseen tiedon rakenteluun.
Osallistumisen hienoimpana tavoitteena on yhteisen tiedon ja ymmärryksen rakentaminen. Siihen tarkoitukseen wiki olisi oiva työkalu. Näyttää kuitenkin siltä, että toistaiseksi alueellisia wiki-sivustoja on melko vähän. Uskon kuitenkin, että tulevaisuudessa wikit tai ”sosiaaliset verkkosivustot” tulevat yleistymään.
Väljästi ajateltuna ”sosiaalisia verkkosivustoja” on käytetty jo useamman vuoden ajan osallistumisen tukena. Esimerkiksi Espoon keskuksen kehittämisfoorumi on toiminut wikimäisesti: käyttäjät ovat osallistuneet sivuston sisällöntuotantoon. Se ei kuitenkaan edusta puhdasoppista wikiä, jossa kuka tahansa voi muokata mitä tahansa artikkelia. Osa sisällöistä on kokonaan Espoon kaupungin tuottamaa ja osa asukkaiden.
Puhdasoppisia wikejä, joissa kuka tahansa voi muokata mitä tahansa artikkelia, onkin vaikeampi löytää. Verkosta olen löytänyt kaksi aitoa alueellista wikiä: Häme-wiki ja Rajupusuwiki. Molemmat wikit vaikuttavat edelleen aktiivisilta. Nämä wikit on toteutettu MediaWiki-alustalle, jota käytetään myös Wikipediassa. Tästä syystä sivustot muistuttavat Wikipedian käyttöliittymää. Molemmista löytyy myös kartta: Häme-Wikiin on liitetty GoogleMaps-kartta ja Rajapusuwikiin Mapline Oy:n karttasovellus.
Häme-Wiki on alueellinen, avoin, Kanta-Hämettä esittelevä, netissä oleva tietosanakirja. Se sisältää tietoa ja tarinoita entisiltä ajoilta ja tästä päivästä. Kanta-Hämeen asukkaat voivat kirjoittaa Häme-Wikiin muisteluitaan ja yhdistykset ja yhteisöt voivat esitellä palvelussa toimintaansa.
Rajupusuwiki on vapaasti muokattava tietopankki Rantasalmen, Juvan, Joroisten ja Sulkavan kunnan kulttuuri- ja luontoympäristön kohteista. Hankkeen aikana on toteutettu useita oppimisprojekteja Sulkavalla ja Rantasalmella, joissa on tuotettu koululaisvoimin paikkatietoa wikiin.
Wiki ei ole yksi tuote tai sovellus, vaan wiki-sovelluksia on kehitetty eri tarkoituksiin. Kannattaakin tutkia eri vaihtoehtoja ja arvioida niiden sopivuutta käyttötarkoitukseen. Kartta täydentää wikiä ja on mielestäni alueellisessa wikissä ehdoton. Uusi ja mielenkiintoinen suomalainen wiki-sovellus on Purot, jossa wiki-sisällöt ja keskustelu on liitetty näkyvästi toisiinsa.
Itse olen sitä mieltä, että yhteisöllisessä tiedonrakentelussa on osallistuvan suunnittelun tulevaisuus. Tulevaisuudessa tulee syntymään entistä vuorovaikutteisempia ja avoimempia alueellisia verkkosivustoja, joissa kunnat ovat mukana yhtenä toimijana.
Wiki ei kuitenkaan synny itsestään: wikin käynnistäminen vaatii resursseja ja markkinointia. Edellä mainituissa wikeissä molemmissa on taustalla mm. EU-rahoitusta.
Mitä mieltä sinä olet? Olisiko wiki toimiva työväline kuntien kehittämisessä? Entä käytännön maankäytön suunnittelussa?
Wiki-palveluita ja -sovelluksia (osa ilmaisia, osa maksullisia):
Lähteet:
Mieleen tulee muutama lisäcase
– Oivallinen Apps4Finland -ehdotus ”wikikaupunki”: http://www.biomi.org/internet/wikikaupunki.html
– Erittäin aktiivinen paikalliswiki Vaasapedia: http://www.vaasalaisia.info/vaasapedia/index.php/Etusivu
– Suomen Ympäristökeskuksen datan avausta ja avatun datan rikastamista kokeileva Järviwiki: http://www.jarviwiki.fi/
Kiitos hyvistä linkkivinkeistä!