Sisällönhallintajärjestelmät eivät tue kaavatiedon ylläpitoa

Edellisessä kirjoituksessani huomautin linkitysten tärkeydestä ja jokunen kaavasivujen ylläpitäjä saattoi tuntea piston sydämessään. Voit huokaista, sillä syy ei ole sivustojen ylläpitäjissä vaan sisällönhallintajärjestelmien käytettävyysongelmissa. Valitettavasti helppokäyttöisinä markkinoidut julkaisujärjestelmät ovat usein kaikkea muuta kuin sujuvia ja tehokkaita työvälineitä. En ole vielä tavannut järjestelmää, joka tukisi omaa työprosessiani sivustojen ylläpidossa. (Kerro, jos itse olet!)

Usein julkaisujärjestelmät suunnitellaan mahdollisimman helposti opittaviksi, jotta kuka tahansa voisi ryhtyä ylläpitämään www-sivuston sisältöä. Tosiasia kuitenkin on, että sisällönhallintajärjestelmiä käytetään niin monenlaisiin tarkoituksiin, että ne eivät mitenkään voi täyttää tarpeita kaikissa tilanteissa. Nykyään olisikin tarpeen räätälöidä järjestelmiä tapauskohtaisesti. Jotkut ohjelmistotoimittajat ovat myös ryhtyneet kehittämään erilaisia julkaisujärjestelmiä eri tarkoituksiin. Järjestelmän valintaan ja sisällöntuottajien koulutukseen pitäisikin aina varata riittävästi aikaa www-projektissa. Valitettavasti kuntien resurssit ovat rajalliset, ja tällä hetkellä moni sisällöntuottaja taistelee vanhanaikaisten ja kömpelöiden välineiden kanssa.

Kaavoituksen sivujen ylläpidossa on omia erityisiä tarpeita, joita julkaisujärjestelmät harvoin tukevat. Esimerkiksi suunnittelukohteen sijannin ja siihen liittyvän paikkatiedon esittäminen havainnollisesti suunnittelusivulla – tai edes linkitys karttasovellukseen – on ison työn takana. Tarvittava teknologia on kyllä olemassa: onhan sivustolle upotettuja karttaikkunoita ollut jo pitkään esimerkiksi uutissivustoilla. Tutkimushankkeissakin on jo useita vuosia kehitetty sivustoja, joissa artikkelin voi liittää kartalla esitettyyn sijaintiin (esim. Kuninkaantien koulufoorumi). Odotan vain, milloin sama tekniikka saadaan käyttöön kuntasektorilla…

Lisätietoa sisällönhallintajärjestelmien käytettävyydestä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *