Sinun Vaasa tuo jatkuvuutta verkko-osallistumiseen

Vaasan kaupunki on ottanut käyttöön jatkuvasti avoinna olevan verkkopalvelun, jossa käyttäjä voi kommentoida omaa elinympäristöään kartalla. Sinun Vaasa -sovellus on kehitetty Aalto-yliopiston Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus- ja koulutuskeskuksen ja Vaasan kaupungin yhteistyönä. Sovellus laajentaa kertaluontoisten PehmoGIS-kyselyiden perhettä tarjoamalla uudenlaisen, pysyvämmän osallistumis- ja arviointiympäristön.

Sovellus sisältää aiemmista PehmoGIS-kyselyistä tuttuja elementtejä, kuten elinympäristön ja palveluiden arviointia. Käyttäjä voi myös antaa parannusehdotuksia ja tulostaa itselleen oman kartan, jossa näkyvät käyttäjän tekemät paikannukset.

Uutta palvelussa on mm. suunnitelmien arviointi. Sovelluksen kehitystyössä on alusta asti ollut mukana ajatus kerätyn tiedon kytkemisestä Palosaaren salmen ideakilpailuun. Kilpailuohjelmassa onkin edellytetty, että kilpailuehdotuksissa huomioidaan asukkaiden kommentit ja perustellaan ratkaisut myös tästä näkökulmasta.  Sivuston mukaan kilpailuehdotukset tullaan julkaisemaan sivustolla syksyllä 2011. Käyttäjät saavat silloin kommentoida ehdotuksia sivustolla. Jostain syystä on kuitenkin tuomaristo valitsee kilpailun voittajan ennen töiden julkaisemista. Käyttäjien kommentit eivät siis voi vaikuttaa tuomariston päätökseen. Kommenteilla kerrotaan kuitenkin olevan vaikutusta alueen tulevaan asemakaavoitukseen.

Jatkuvasti avoinna olevan osallistumisympäristön haasteena on kommenttien käsittely ja käyttäjien saama kokemus kommenttien vaikuttavuudesta. Kommenttien hyödyntäminen ideakilpailussa on loistava aloitus. Nähtäväksi jää, miten käy jatkossa – pystytäänkö Vaasan kaavoitusyksikössä integroimaan verkon kautta saatu palaute luontevaksi osaksi kaavaprosessia. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan kokemuksia Sinun Vaasa -palvelusta!

Sinun Vaasa -verkkopalvelun aloitusnäkymä (Aalto-yliopisto / YTK & Vaasan kaupunki)

Lähteet:

2 vastausta artikkeliin “Sinun Vaasa tuo jatkuvuutta verkko-osallistumiseen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *