Enteileekö blogi muutosta?

Website, blog, forumJokin aika sitten minulta kysyttiin, onko blogi hyvä väline osallistumiseen. En tainnut vastata kysymykseen silloin kovin hyvin, joten asia jäi hautumaan.

Blogi on vanha tuttu kaikille netin käyttäjille, mutta suunnitteluhankkeissa se on melko uusi tulokas. Itse en ole vielä päässyt soveltamaan blogia varsinaisessa suunnitteluhankkeessa, mutta sormet syyhyävät kyllä. Esimerkkejä suunnittelublogeista ovat mm. HSL:n linjastosuunnittelun blogit, Helsingin yleiskaavasivusto sekä Tuusulan Lahelanpellon suunnittelublogi.

Hyödyt?

Blogi sopii hyvin omaa tahtiaan etenevän suunnitteluprosessin kuvaamiseen. Postauksia on helppo seurata, koska osallistuja voi tilata ne suoraan omaan sähköpostiinsa. Nykyään postausten syöttäminen sosiaalisen median sovelluksiin, esimerkiksi Facebookiin ja Twitteriin on ainakin WordPress-alustalla automatisoitavissa, joten tiedottaminen tehostuu.

Todennäköisesti blogin lukija saa suunnitteluhankkeesta paremman kokonaiskuvan, jos blogissa julkaistaan ajankohtaisia ja helposti hahmotettavia asiakokonaisuuksia. Koska postauksia voi kommentoida, vuorovaikutus laajenee koko prosessin ajalle. Blogosfäärissä voi myös syntyä bloggaajien välistä ajatustenvaihtoa.

Haasteet?

Blogi edellyttää uudenlaista, raportoivaa työotetta. Bloggaamisen hengen mukaista on, että prosessin aikana esiin nousevista asioista raportoidaan sitä mukaa, kun työ etenee. Selvityksistä ja havainnoista kerrotaan silloin, kun ne tapahtuvat. Alustavia luonnoksia voidaan esitellä netissä jo ennen virallista nähtävilläoloa, kuten esimerkiksi Tuusulan Lahelanpellossa on tehty. Vuorovaikutus ei etenekään totutulla tavalla, virallisissa vaiheissa, vaan on jatkuvaa. Oletko valmis siihen?

Blogit ovat jo tulleet suunnitteluhankkeisiin. Mitä mieltä olet, enteileekö tämä laajemminkin muutosta kohti jatkuvampaa ja vuorovaikutteisempaa osallistumisprosessia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *