Tviittaava hallinto

Espanjalaisessa Junin kylässä voi tviitata poliisille.
Espanjalaisessa Junin kylässä voi tviitata poliisille.

Voiko kunta palvella asukkaitaan Twitterissä? Kyllä voi, ainakin Espanjassa.

Espanjalaisen Junin hallinto on ottanut rohkeasti Twitterin käyttöön hallinnon ja asukkaiden välisessä vuorovaikutuksessa ja asioinnissa. Kyseessä on pieni, reilun 2000 asukkaan kylä Granadan maakunnassa.

Brittiläinen EngagingCities-sivusto kirjoittaa Junin ennen näkemättömästä Twitter-käytöstä. Kaikilla hallinnon yksiköillä ja työntekijöillä on oma Twitter-tili. Osoitteet ovat näkyvillä asiaan liittyvissä paikoissa, kuten esimerkiksi poliisiautoissa ja virkapuvuissa.

Tässä muutamia esimerkkejä Junin Twitter-käytöstä:

  • Asukkaat voivat asioida ja raportoida ongelmista Twitterin kautta. Viesteihin vastataan julkisesti Twitterissä.
  • Kunnanjohtaja kerää päätöksenteon asialistaa Twitterin kautta ja reaaliaikainen Twitter-syöte on näkyvissä julkisissa kokouksissa.
  • Kaikenikäisiä asukkaita kannustetaan opettelemaan Twitterin käyttöä.

Suomessa Twitterin hallinnollinen käyttö on vielä vähäistä. Löytyyhän meiltä toki tviittaavia kunnanjohtajia ja muita viranhaltijoita sekä yksittäisiä virastojen profiileja (esim. @Rakennusvirasto), mutta ymmärtääkseni käyttö on vielä melko yksisuuntaista. En ole ainakaan huomannut, että asukkaita rohkaistaisiin ottamaan Twitterin kautta yhteyttä kaupunkiin.

Toni Nummelan Suomi-Twitter-laskurista käy ilmi, että suomalaisten Twitter-käyttö on lisääntynyt viimeisen puolen vuoden aikana merkittävästi. Olen aika innostunut Twitterin mahdollisuuksista myös maankäytön suunnitteluun liittyvässä vuorovaikutuksessa. Uskon, että tulemme ennemmin tai myöhemmin näkemään hyviä Twitter-kokeiluja tälläkin saralla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *