Samalle kartalle, kyllä kiitos!

Hyvinkää on ottanut käyttöön SITOn karttasovelluksen, jossa kaavahankkeet ja katusuunnitelmat löytyvät samalta kartalta. Palvelua mainostetaan otsikolla Asuinalueellasi tapahtuu.

Samanlainen ”Suunnitelmat kartalla” -palvelu on ollut jo pitkään käytössä Helsingissä. Ensi vaiheessa kartalla Helsingin kartalla oli muistini mukaan vain kaavahankkeet, mutta nyt sieltäkin löytyvät myös katusuunnitelmat.

Hyvinkään kartalta löytyy suunnitelmien ja hankkeiden lisäksi myös meneillään olevat kunnallistekniset työmaat eli kadunrakennustyöt sekä puisto- ja viheraluerakennuskohteet. Hyvä ja käyttäjälähtöinen idea! Ympäristössä konkreettisesti näkyvät rakennustyöt varmasti kiinnostavat ihmisiä.

Hyvinkään Asuinalueellasi tapahtuu -kartta. Aloitusnäkymään olisin valinnut kuvassa olevan harmaasävyisen opaskartan, jonka päällä värilliset kohteet erottuvat paljon paremmin. Kuva karttapalvelusta 30.10.2012, Hyvinkään kaupunki.

Karttapalvelua on melko helppo käyttää, vaikka haasteitakin on. Palvelu sisältää useita eri toiminnallisuuksia, joten kokonaisuus on monimutkainen. Kartta-aineistojen valintalistan lisäksi palvelussa on hakutoiminto, linkkejä ulkopuolisiin palveluihin sekä listauksia vireillä olevista suunnitelmista.

Käyttäjä pääsee myös käsiksi suunnitelma-asiakirjoihin, kunhan hyväksyy palvelun käyttöehdot. Ehdoissa kerrotaan, että aineistossa saattaa olla puutteita ja palvelussa virheellisyyksiä ja käyttökatkoksia. Ei kovin luottamustaherättävää, mutta ymmärrän erittäin hyvin, että näin on tehtävä.

SITOn karttasovellus on minulle jo liiankin tuttu, mutta muistan, että alkuun pääseminen sen kanssa oli hankalaa. Käyttöliittymä on kuitenkin kehittynyt edelleen ja olisi mielenkiintoista päästä näkemään, miten ensikäyttäjä tämän kanssa nyt pärjää.

Parasta näissä karttasovelluksissa on kehitys kohti yksikkörajat ylittävää yhteistyötä. Näyttää siltä, että on helpompi saada eri yksiköiden asiat samalla kartalle kuin yhteiselle nettisivulle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *