Yhre Pori o kaunis, toise ei

Porilaiset ovat intoutuneet esittelemään kotikaupunkinsa kauneutta Facebookissa. Mu Pori o kaunis -ryhmässä oli lauantaina 18.8. jo yli 2000 tykkääjää. Moni on lisännyt sivuille itse ottamiaan kauniita valokuvia Porista. Tämä some-tempaus lähti liikkeelle radiohaastattelusta, jossa Anu Saagim haukkui Poria ja porilaisia. Mielestäni tapahtumaketju on mielenkiintoinen ja kertoo paljon ympäristön kokemisen monitahoisuudesta.

Mu Pori o kaunis -ryhmässä oli 18.8. yli 2000 tykkääjää. Kuvat Taru Jussila.

Kokemus kaupungista muodostuu monista tekijöistä

Ympäristökokemus on henkilökohtainen: toiselle kaunis paikka voi olla toiselle ruma, ja päinvastoin. Kokemus ei ole vain visuaalinen vaan siihen liittyy monia muitakin ulottuvuuksia. Ympäristökokemus voi muodostua paitsi ympäristön fyysisistä ominaisuuksista myös sosiaalisista ja toiminnallisista asioista. Tunteet ovat vahvasti mukana ympäristön kokemisessa.

”Kauneudella on mun mielestäni monet kasvot”, sanoo eräs Facebook-ryhmäläinen.

Negatiivinen kokemus kaupungista syntyy helposti niiden mielissä, jotka liittävät kaupungin ikäviin kokemuksiinsa. Aiheeseen liittyvässä Satakunnan kansan nettikeskusteluissa mainitaan mm. työttömyys ja taloudelliset vaikeudet, jotka ovat ilmiselvästi vaikuttaneet henkilöiden kokemukseen koko kaupungista.

Kaikki kokemukset ovat oikeita

”Olemme kuvin ja sanoin todistaneet Saagimin olleen väärässä. Nyt meidän pitää tekojemme avuin osoittaa tämän rakkaan asuinkaupunkimme olevan parasta A luokkaa.” kommentoi eräs toinen Facebook-ryhmäläinen.

En väittäisi, että Anu Saagimin kokemus Porista olisi väärä. Ei ole oikeaa tai väärää kokemusta. (Eri asia on tietysti se, millä tavalla kokemuksensa tuo julki.) Erityisesti esteettisten kokemusten arviointi ja arvottaminen on hankalaa.  Facebook-ryhmä on kuitenkin todistanut sen, että on suuri joukko ihmisiä, joille Pori on erityinen ja tärkeä paikka. Niin erityinen, että he haluavat oma-aloitteisesti ja kauniilla tavalla kertoa sen muillekin.

Koko tempaus on hieno osoitus itselle tärkeän kaupungin arvostamisesta. Se on tarjonnut mahdollisuuden tuoda esiin niitä asioita, paikkoja ja maisemia, joita kukin kaupungissaan arvostaa ja rakastaa. Liian usein keskitymme antamaan – ja keräämäänkin – negatiivista palautetta. Yhtä tärkeää on osoittaa ympäristön parhaat puolet, jotta niitä osataan vaalia.

Ja vielä… Mu Pori o kans kaunis!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *