Vaasan Palosaaren alueen ideakilpailun työt ovat parhaillaan asukkaiden arvioitavana internetissä. Sivusto on Vaasan kaupungin ja Aalto-yliopiston pehmoGIS-tutkijoiden yhteistyön tulos.
Ennen ideakilpailun käynnistämistä Sinun Vaasa -sivustolla kerättiin asukkaiden kokemuksia alueesta. Kilpailuun osallistuvilta suunnittelijoilta edellytettiin, että kerättyä tietoa hyödynnetään ja kilpailuehdotuksessa kerrotaan, miten asukasnäkökulma on huomioitu suunnitelmassa.
Tuomaristo on oman arviointinsa tehnyt ja nyt vaasalaiset pääsevät itse arvioimaan kilpailuehdotuksia. Kilpailusivustolla kerrotaan, että asukaspalautetta tullaan käyttämään voittajaehdotuksen kehittämistyön pohjana sekä asemakaavan muutoksen valmisteluaineistona ja myöhemmin muun tarkemman suunnittelun apuna.
Kilpailuehdotusten esittelysivusto on mielestäni havainnollinen ja onnistunut. Viisi kilpailuehdotusta on inhimillinen määrä arvioitavaksi ja esittelyaineistot ovat selkeitä. Myös ruotsinkieliset käyttäjät on huomioitu. Kilpailuehdotukset ovat suomenkielisiä, mutta lyhyt tiivistelmä on sivustolla ruotsiksi.
Kilpailuehdotusten arviointi on rakennettu siten, että osallistujaa ohjataan arvioimaan suunnitelmaa suhteessa alueen nykytilaan. Lähtökohtana siis on, että osallistuja tuntee suunnittelualueen. Arviointikriteerit ovat pehmoGIS-tutkimuksissa esiintyviä ympäristökokemuksen ulottuvuuksia. Osallistuja arvioi kunkin kriteerin osalta, huonontaisiko vai parantaisiko suunnitelma alueen laatua. Tämä sopii mielestäni hyvin kaupunkiympäristön uudistamiseen ja täydennysrakentamiseen tähtäävään kilpailuun. Sama lähestymistapa ei ehkä toimisi yhtä hyvin sellaisessa tilanteessa, jossa suunnitellaan uutta aluetta rakentamattomaan tai kaavoittamattomaan ympäristöön.
Palosaaren kilpailussa tuomaristo on jo valinnut voittajan ja arvioinnin tavoitteena on saada näkökulmia jatkosuunnitteluun. Tässäkin mielessä arviointimenetelmä tukee mielestäni tavoitteita: on arvokkaampaa saada tietoa ehdotusten laadusta kuin vertailla niitä keskenään.
Jos oikein etsimällä etsii arviointityökalusta kehitettävää, mielestäni arviointityökalun liukukytkimessä on pieni ongelma. Kun hanikoita on siirrellyt vasemmalle tai oikealle, käyttäjä ei enää näe, missä olikaan keskikohta. On vaikea arvioida kuinka paljon on antanut miinusta tai plussaa. Pienet pykälät mittatikulla korjaisivat ongelman. Todellisuudessa käyttäjiä on erilaisia, eikä tämä varmasti häiritse kaikkia.
Kokonaisuudessaan sivusto on laadukas ja hieno suoritus Vaasan kaupungilta ja pehmoGIS-tiimiltä. Sivustosta huomaa, että tekijäkaarti on asiantuntevaa: konsepti on hyvin suunniteltu ja toteutettu. Asukasnäkökulma on mukana kilpailuprosessin eri vaiheissa – siitä erityiskiitokset.
Parhaillaan ovat käynnissä myös mm. seuraavat suunnittelukilpailut:
- Sibbesborgin kestävän yhdyskunnan kilpailu
- Sipoon jokilaakson arkkitehtuurikilpailu
- Jyväskylän Kankaan alue
Lue myös muita suunnittelukilpailuihin liittyviä kirjoituksiani.
Parhaillaan on käynnissä muitakin ideakilpailuja, joissa hyödynnetään verkko-osallistumista ehdotusten arvioinnissa: Jyväskylän kankaan ideakilpailun ehdotusten esittelysivusto on juuri avattu ja Sipoon Sibbesborgin kestävän yhdyskunnan kilpailun ehdotuksia voi kommentoida vielä 16.11.2011 asti.