Avoimia verkko-osallistumistyökaluja tarvitaan

Kaupunkisuunnittelu on jatkuvassa muutoksessa. Suunnittelua tehdään monimutkaisten ongelmakokonaisuuksien äärellä monitoimijaisissa verkostoissa. Ympäristö muuttuu, osalliset muuttuvat ja suunnitteluongelmatkin muuttuvat jatkuvasti. Ei ole mahdollista määritellä etukäteen kaikkia käyttötilanteita ja tarpeita, joita verkko-osallistumistyökalujen käyttöön liittyy. Sovellusten pitää siis olla helposti muokattavia ja niiden vapaa jatkokehitys pitää tehdä mahdolliseksi.

Avoimen lähdekoodin eli  Open source -sovellusten idea on niiden vapaassa käyttöoikeudessa ja kehittäjäyhteisöissä, joissa käyttäjät osallistuvat sovellusten kehitystyöhön. Avoimet sovellukset ja verkkodemokratian edistäminen liittyvät mielestäni vahvasti toisiinsa. Avointen verkkosovellusten yleistyminen on tukenut ruohonjuuritason toimijoiden näkyvyyttä julkisessa mediassa ja yhteisöllistä tiedon tuottamista. Esimerkiksi Helsigin kaupunginosayhdistyksen, Helkan kaupunginosasivustot on rakennettu Joomla-julkaisujärjestelmän varaan.

Suomessa avointen sovellusten mahdollisuuksia ei mielestäni vielä ole täysin ymmärretty. Kunnat ja kaupungit kehittävät ohjelmistotoimittajien kanssa kilvan omia sovelluksiaan, eikä ohjelmistotuotteita juurikaan jaeta. Myönnettäköön, että omille sovelluksille on selkeä tarve, koska käyttäjien ja kaavoituksen tarpeita täyttäviä valmiita avoimia sovelluksia ei oikeastaan ole tarjolla. On kuitenkin taloudellisesti tehotonta toteuttaa samaan tehtävään tarkoitettuja sovelluksia monella eri taholla.

Avointen verkko-osallistumissovellusten äärelle voisi syntyä verkostomaista palvelutoimintaa, joka tukisi osallistumisen järjestämistä kunnista. Hyvä esimerkki tällaisesta on OpenPlans, joka on yhdysvaltalainen voittoa tavoittelematon organisaatio. Se tarjoaa avoimen lähdekoodin sovelluksia julkisten organisaatioiden käyttöön. Sovellukset tukevat laajasti osallistumista yhteisten asioiden järjestämiseen ja suunnitteluun. Miten saisimme luotua Suomeen vastaavanlaista toimintaa?

Yksi vastaus artikkeliin “Avoimia verkko-osallistumistyökaluja tarvitaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *