Kaavoitusblogit, onko niitä?

Kaavoituksen työvälineenä blogit näyttävät vielä olevan melko harvinaisia. Suunnitteluhankkeiden sivustoilla on kuitenkin jo pitkään ollut blogimaisia piirteitä, kuten artikkeleiden kommentointia. Blogi sopisi mielestäni hyvin kaavoituksen työkaluksi sekä hankkeisiin että henkilökohtaiseksi työvälineeksi.

Blogeja on jos jonkilaisia, eikä tarkkaa määritelmää ole olemassa. Anja Alasillan Blogi tulee töihin -kirjassa blogille on löydetty mm. seuraavia ominaisuuksia:

  • kronologisuus: blogissa uusimman kirjoituksen löytää aina etusivulta,
  • päivittyvyys: mitä useammin blogia päivitetään, sen parempi,
  • viitattavuus: blogissa kirjoituksilla on pysyvät osoitteet (permalinkit), jotta muut bloggaajat voivat linkittää niihin,
  • isännän ääni: blogi on henkilökohtainen ja siinä on asennetta,
  • vuorovaikutus: juttuja kommentoidaan ja niihin viitataan muista blogeista.

Muitakin kriteereitä tietysti on, eikä blogin toki tarvitse täyttää kaikkia ollakseen blogi.

Blogialustat suunnitteluhankkeiden sivustoilla
Blogi on myös tekninen ratkaisu. Blogijärjestelmät voivat olla näppäriä välineitä pienehköjen suunnitteluhankesivustojen tekemiseen. Esimerkiksi WebMapMedia-sovelluksessa on hyödynnetty tietojeni mukaan WordPress-blogialustaa.

Östersundomin osayleiskaavan blogi on luonteeltaan hankekohtainen www-sivusto, mutta siinä on kuitenkin blogimaisia piirteitä. Ajankohtaista-osiossa julkaistavia artikkeleita voi kommentoida – ja Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston tiedottaja näyttää myös vastaavan kommentteihin, kuten asiaan kuuluu.

Henkilökohtaiset kaavoitusblogit
Keuruun kaavoitusjohtaja saa minulta täydet pisteet asiakaslähtöisestä asenteestaan. Kaavoitusjohtajan blogin kirjoitustyyli on luonteva ja teksti helppoa. Uskon, että tällainen asenne auttaa tuomaan kaavoitusta lähemmäs kuntalaisia. Kommentointimahdollisuus tekisi tästä blogista vielä täysverisemmän, mutta joka tapauksessa: Onnittelut Keuruulle!

Länsi-Turunmaan kaupunginjohtaja käsittelee blogissaan myös kaavoitusasioita, mutta hieman virkamiesmäisemmin kuin Keuruulla. Tässä blogissa on kommentointimahdollisuus, jota on kuitenkin käytetty hyvin niukasti.

Bloggajien välinen vuorovaikutus puuttuu
Missään näistä blogeista ei toteutudu blogin erityispiirre: bloggaajien välinen vuorovaikutus. Keskustelua käydään kyllä blogien sisällä kommentoimalla artikkeleita, mutta linkityksiä muihin blogeihin tai bloggaajiin ei tunnu juuri löytyvän. Saattaa olla, että saman aihepiirin blogeja tulisi olla enemmän, jotta blogosfäärissä voisi syntyä laajempaa vuorovaikutusta.

Onko sinun kunnassasi tai kaupungissasi kaavoitukseen liittyvä blogi? Laita kommenttina linkki blogiin.

Lisätietoa ja lähteet:

Yksi vastaus artikkeliin “Kaavoitusblogit, onko niitä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *