Verkkokeskustelun pelisäännöt

Verkossa tapahtuva vuorovaikutus voi yllättää hyökkäävyydellään. Kaavoitukseen liittyvillä keskustelupalstoilla keskustelu tuntuu yleensä pysyvän aiheessa. Tunteet ovat kuitenkin usein pinnassa ja kommentit saattavat sen vuoksi mennä toisinaan liian pitkälle.

Keskustelun jatkuva seuraaminen ja moderointi on välttämätöntä. Jotta moderointi sujuisi, on tarpeen laatia keskustelulle pelisäännöt. Säännöt on tehdään aina tapauskohtaisesti, mutta kannattaa muistaa sisällyttää sääntöihin ainakin nämä asiat:

  • mikä on verkkokeskustelun tarkoitus ja minkälaista keskustelua toivotaan?
  • minkälainen rekisteröitymiskäytäntö sivulla on: onko pakko rekisteröityä vai voiko anonyymisti kommentoida?
  • miten suunnittelijat tai kaavoittajat osallistuvat keskusteluun ja miten kommentit vaikuttavat suunnitteluun?
  • miten käsitellään henkilökohtaisuuksiin menevät kommentit?
  • mitkä asiat ovat kiellettyjä? (esim. haukkuminen, riitojen provosointi, kiroilu tai sopimaton kielenkäyttö, rasismi ja siihen yllyttäminen, jne.)

Pelisäännöissä kannattaa myös viitata Internetin yleisiin käyttäytymissääntöihin, esimerkiksi Suomen Internetoppaan Netiketti-sivulle. Kun verkkokeskustelun pelisäännöt löytyvät sivustolta, niihin on helppo viitata tilanteissa, joissa moderaattori joutuu poistamaan viestejä tai viestin osia keskustelusta.

Esimerkkejä verkkokeskustelun pelisäännöistä muualla internetissä:

Yksi vastaus artikkeliin “Verkkokeskustelun pelisäännöt

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *